Маркови дамски обувки на платформа

Стилни, красиви, удобни и ефектни – какво повече можеш да искаш от обувките си?!

Марковите дамски обувки на платформа от VANITE Collection ти предоставят качество, майсторска изработка и неповторим дизайн на достъпни цени. Увери се сама!История на обувките на платформа

Дамските обувки на платформа са познати сред много култури още от античността. Главната цел на обувките с платформа е била да предпазват носещия ги от дъжд и замърсявания и да запазят стъпалата сухи и чисти. Дори в античността и средновековието, обаче, хората са били достатъчно суетни, за да използват обувки на платформа за да добавят някои и друг сантиметър към ръста си и удължат фигурата си, придавайки илюзията за по-дълга долна част на тялото. Издължените крака се смятат за естетически красиви и днес. 

Най-известните предшественици на съвременните обувки на платформа, са обувките Zoccoli, появили се във Венеция, Италия през 15 век. Обувките на платформа са се носили както от дамите, така и от господата. 

От тогава насам, в зависимост от модните течения, обувките на платформа са по-малко или повече популярни. През 1970 година в Европа, обувки на платформа е било много модно да се носят и от мъже и от жени. Днешните модни тенденции запазват носенето на обувки на платформа главно за дамите. 

Дамските обувки на платформа днес 

Първата голяма модна вълна включваща обувки на платформа се заформя в САЩ, Великобритания и Европа през 30-те до 50-те години на 20-ти век, но истинския бум е чак през 60-те и 70-те години на 20-ти век. 

Както знаем модните течения често копират минали такива и в момента наблюдаваме завръщане на модния подиум на дамските обувки на платформа. Това е много добра новина за дамите, които предпочитат този тип обувки заради техното удобство пред тези на висок ток. 

Видове дамски обувки на платформа 

Дамските обувки на платформа са сандали, затворени обувки, обувки без връзки, боти или ботуши, чиято подметка е видимо надигната, обикновено между 3 и 10 см. 

Стандартните модели дамски обувки на платформа включват обувки с равна на широчина платформа и такива с платформа, която е по-широка в предната страна и се стеснява назад, като създава илюзията, че това са високи обувки на ток. 

С цел да се създаде илюзията за обувки на ток, но същевременно да се запази удобството на обувките на платформа, дизайнерите започват да експериментират и да добавят отвори в платформата или вълнообразни стеснения и разширения. 

Екстремни дизайни показа Лейди Гага, като някой от моделите обувки на платформа, с която те бе обута имаха платформа само в предната страна, а задната висеше във въздуха. Въпреки че този тип обувки са доста впечатляващи, особено на сцената, със сигурност губят точки от към удобство. 

Предлагат се обувки на висок ток с висока платформа в предната част, която да компенсира донякъде височината на тока и да направи денивелацията на подметката по-малка за по-голямо удобство при носене. 

Обувки с платформа в предната част и екстремно висок ток се насят в различни среди – от поп и рок звезди, актриси и други популярни личности до секс фетишисти. Някои обувки от този тип могат да достигнат височина на платформата до 20 см, а на тока до 40 см, което ги прави доста неудобни и носещи потенциална опасност от изкълчване на глезена.  

Друг тип обувки на платформа са с почти еднакво надигната платформа в предната и задната част. Такива обувки са типични за различни стилове на обличане, като готик или рейв стиловете. 


089 491 6959 - Обадете ни се сега !